Publikationen 2013
Stand Dezember 2013
Buch (Monographie) unter eigener Autorenschaft
Petersen, B; Nüssel, M (Hg.) (2013): Qualitätsmanagement in der Agrar- und Ernährungswirtschaft. Gießen: Symposion Publishing. ISBN: 978-3-86329-444-1
Buchbeitrag, Sammelband, Proceedings
Braun, C., Ilg, Y., Kreyenschmidt, M., Lorenz, R. & J. Kreyenschmidt (2013): Improvement of food quality and safety by intrinsic antimicrobial food contact surfaces. Proceedings 5th International Cold Chain Management Workshop.
Bonneau, M., Ilari-Antoine, E., Dourmad, J.-Y., De Greef, K., Klauke, T., Cinar, U., Houwers, W., Fabrega, E., Gonzales, J., Rydhmer, L., Zimmer, C., Hviid, M., van der Oever, B. & S. Edwards (2013): Un outil d’evaluation de la durabilité des systems d’élevage de porcs.
Proceeding 45 Journées de la Recherche Porcine (JRP)
Bonneau, M., Heimann, B., Christensen, M., Rosendahl, S., Rasmussen, S., Grunert, K.G., Arnau, J., Trienekens, J.H., Oksbjerg, N. , De Greef, K., Petersen, B. & A.H. Karlsson (2013): Q-Porkchains (2007-2012), un programme de recherché Européen pour des filières de production porcine durables.
Proceeding 45 Journées de la Recherche Porcine (JRP)
Pennamen, F., Wognum, N., A Ellebrecht, A., Petersen, B., Bruns, M. & J-C Gawron (2013): Wikiporc: mise au point d’un système d’informacion pour un pilotage optimisé d’une filière porc.
Proceeding 45 Journées de la Recherche Porcine (JRP)
Raab, V. & B. Petersen (2013): Qualitätswissenschaften als Querschnittsdisziplin.
In: Qualitätsmanagement in der Agrar- und Ernährungswirtschaft (2013), Hrsg.: Petersen, B.; Nüssel, M.; Symposion Publishing GmbH, Düsseldorf.
Raab, V. & B. Petersen (2013): Qualitätswissenschaften als Querschnittsdisziplin.
In: Qualitätsmanagement in der Agrar- und Ernährungswirtschaft (2013), Hrsg.: Petersen, B.; Nüssel, M.; Symposion Publishing GmbH, Düsseldorf.
Theuvsen, L., Petersen, B., Raab, V. & V. Schütz (2013): Erfahrungen im unternehmensübergreifenden Qualitätsmanagement.
In: Qualitätsmanagement in der Agrar- und Ernährungswirtschaft (2013), Hrsg.: Petersen, B.; Nüssel, M.; Symposion Publishing GmbH, Düsseldorf
Raab, V., Petersen, B., Bruckner, S., Lehnert, S. & L. Theuvsen (2013): Empfehlung zur Weiterentwicklung des Qualitätsmanagements
In: Qualitätsmanagement in der Agrar- und Ernährungswirtschaft (2013), Hrsg.: Petersen, B.; Nüssel, M.; Symposion Publishing GmbH, Düsseldorf
Schmithausen, R., Müller, J.; Schulze-Geisthövel, S., Wilke, T., Raab, V., Breuer, O., Friedrich, A., & B. Petersen (2013): Crossing Borders and Crossing Disciplines: Expertenworkshop und Krisenseminar zum Ausbruch eines zoonotischen Infektionserregers in der deutsch-niederländischen Grenzregion.
IV. EHEC-Wokshop 2013 des LGL Bayern.
Schmithausen, R., Schulze-Geisthövel, S., Stemmer, F., Bierbaum, G., Hörauf, A., Bekeredjian-Ding, I. & B. Petersen (2013): Assessment of the risk of antibiotics resistance development in pig farms.
National Symposium on Zoonoses Research 2013.
Schmithausen, R., Müller, J.; Schulze-Geisthövel, S., Wilke, T., Raab, V., Breuer, O., Friedrich, A., & B. Petersen (2013): Risiko der Verbreitung von Antibiotika.resistenten Keimen zwischen dem Biotop Tierstall und Krankenhaus.
10. Hygieneforum Bonn.
Schmithausen, R., Schulze-Geisthövel, S., Stemmer, F., Bierbaum, G., Hörauf, A., Bekeredjian-Ding, I. & B. Petersen (2013): Association of antibiotic usage with MRSA and ESBL prevalence in pig farms.
65. Jahrestagung der Deutschen Gesellschaft für Hygiene und Mikrobiologie (DGHM) e.V. 2013.
Zeitschriftenbeitrag
Herbert U, Roissant S, Khanna M und Kreyenschmidt J (Accepted 2013): Comparison of argon-based and nitrogen-based modified atmosphere packaging (MAP) on bacterial growth and product quality of chicken breast fillets. In: Poultry Science 92 (5), p. 1348-56, DOI:10.3382/ps.2012-02590.
Klauke T N, Gronewold T M, Perpeet M, Plattes S und Petersen B (2013): Measurement of porcine haptoglobin in meat juice using surface acoustic wave biosensor technology. In: Meat Science 95 (3), p. 699–703, DOI:10.1016/j.meatsci.2013.03.028 .
Klauke T N, Piñeiro M, Schulze-Geisthövel S, Plattes S, Selhorst T und Petersen B (2013): Coherence of animal health, welfare and carcass quality in pork production chains 95 (3), p. 704–711, DOI:10.1016/j.meatsci.2013.03.022 .
O’Hagan, J., Ellebrecht, S. & Petersen, B. (2013). Netchain coordinator services in pork supply chains including inspections according to the AMOR principle. Meat Science 95 (3), p. 733–743, DOI:10.1016/j.meatsci.2013.03.023.
Piñeiro M, Morales J, Vizcaíno E, Murillo J A, Klauke T, Petersen B und Piñeiro C (2013): The use of acute phase proteins for monitoring animal health and welfare in the pig production chain: The validation of an immunochromatographic method for the detection of elevated levels of pig-MAP. In: Meat Science 95 (3), p. 712–718, DOI:10.1016/j.meatsci.2013.03.013 .
Wilke T, Raab V, Breuer O, Hamer M und Petersen B (2013): Lebensmittelsicherheit und die Entwicklung von Public-Private Partnership Strukturen. In: Zeitschrift für Außen- und Sicherheitspolitik 6 (1), DOI:10.1007/s12399-012-0310-3 .
Kreyenschmidt, J., Albrecht, A., Braun, C., Herbert, U., Mack, M., Rossaint, S., Ritter, G., Teitscheid, P. & Y. Ilg (2013): Food Waste in der Fleisch verarbeitenden Kette. In: Fleischwirtschaft 10, 57-63.
Jedermann, R., Mack, M. & J. Kreyenschmidt (2013): Intelligente Container für die ganze Kette. In: Fleischwirtschaft 12, 33-36.
Møller, C.O.A., Ilg, Y., Aabo, S., Christensen, B.B., Dalgaard, P. & T.B. Hansen (2013): Effect of natural microbiota on growth of Salmonella spp. in fresh pork – A predictive microbiology approach. In Food Microbiology 34, 284-295.
Piñeiro, M., Moralesa, J., Vizcaíno, E., Murillo, J.A., Klauke, T., Petersen, B. & B. Piñeiro (2013): The use of acute phase proteins for monitoring animal health and welfare in the pig production chain: The validation of an immunochromatographic method for the detection of elevated levels of pig-MAP. In Meat Science 95, 712-718
Bruckner, S., Albrecht, A., Petersen, B. & J. Kreyenschmidt (2013): A predictive shelf life model as a tool for the improvement of quality management in pork and poultry chains. In Food Control 29, 451-460
Vortrag
Raab, V., O’Hagan, J, Stecher, F., Fürtjes, M., Brügger, A., Bratzler, M., Wibbe, B. & B Petersen(2013): A preventive approach to risk management in global fruit and vegetable supply chains.
Proceedings Food and Environment Conference, Budapest Hungary, (Print ISBN: 978-1-84564-702-5; eISBN: 978-1-84564-703-2).
Braun, C., Ilg, Y., Kreyenschmidt, M., Lorenz, R. & J. Kreyenschmidt (2013): Improvement of food quality and safety by intrinsic antimicrobial food contact surfaces.
Proceedings 5th International Cold Chain Management Workshop.
O’Hagan, J, Raab, V., Stecher, F., Fürtjes, M., Brügger, A., Bratzler, M., Wibbe, B. & B Petersen (2013): A preventive approach to risk management in global fruit and vegetable supply chains.
Vortrag Food and Environment Conference, Budapes Hungary.
Kreyenschmidt, J.; Braun, C., Herbert, U., Mack, M. & S. Rossaint (2013): Cold Chain Optimization and Predictive Tools and Technology.
Vortrag im Rahmen der Cold Supply System & Solution, CSS Symposium, 06.-08.02.2013, Brüssel, Belgium.
Kreyenschmidt, J.(2013): Cold Chain Management.
Vortrag im Rahmen des Fachausschuss Haushaltstechnik Jahrestagung, 28.02.-01.03.2013, Koblenz, Germany.
Kreyenschmidt, J., Mack, M. & S. Rossaint (2013): Smarter Umgang mit Lebensmitteln: Labels und Indikatoren.
Vortrag im Rahmen des 8. Cofresco Forum Round Table,18.04.2013, Bremerhaven, Germany.
Kreyenschmidt, J.(2013): Simulationsmodelle zur Prognose der Lebensmittelqualität.
Vortrag im Rahmen der KarlsTage, 23.-24.04.2013, Karlsruhe, Germany.
Kreyenschmidt, J & R. Rossaint (2013): Die Verpackung in der Kühlkette.
Vortrag im Rahmen der Fach-Pack/PackBox, Nürnberg.
Kreyenschmidt, J. (2013): Zeit-Temperatur-Indikatoren – ein Ersatz für das Mindesthaltbarkeitsdatum.
Vortrag im Rahmen der Freisinger Tage „Aktiv & Intelligent – verpacken frischer Produkte, 28-19.12.2013, Freisingen.
Maurer, S. & J. Kreyenschmidt (2013): Verbesserung der Haltbarkeit von Lebensmitteln und Reduktion von Lebensmittelabfällen.
Vortrag im Rahmen des Food4Future Workshops, 4.06.2013, Bonn, Germany.
Konferenzbeiträge
Rossaint, S. & J. Kreyenschmidt (2013): Assessment of TTI application to support cold chain management.
Proceedings 5th International Cold Chain Management Workshop, 10.-11.06.2013, Bonn, Germany.
Braun, C., Ilg, Y., Kreyenschmidt, M., Lorenz, R. & J. Kreyenschmidt (2013): Improvement of food quality and safety by intrinsic antimicrobial food contact surfaces.
Proceedings 5th International Cold Chain Management Workshop, 10.-11.06.2013, Bonn, Germany.
Mack, M.; Garbade, M.; Hebel, M. & J. Kreyenschmidt (2013): Development of a decision support tool for different meat supply chains.
5th International Cold-Chain Management Workshop.
Herbert, U. , Halim, M., Wahl, J., Ostrowski, H. J. Kreyenschmidt (2013): Assessment of different packaging strategies on the quality and shelf life of poultry meat.
Proceedings 5th International Cold Chain Workshop, 10.-11.06.2013, Bonn, Germany.
Herbert, U. , Halim, M., Wahl, J., Ostrowski, H. J. Kreyenschmidt (2013): Assessment of different packaging strategies on the quality and shelf life of poultry meat.
Proceedings 5th International Cold Chain Workshop.
Poster
Schmithausen, R., Schulze-Geisthövel, S., Stemmer, F., Bierbaum, G., Hörauf, A., Bekeredjian-Ding, I. & B. Petersen (2013): Horizontal two-step monitoring of the prevalence of MRSA and ESBL in association with antibiotic usage in pig production chain.
Symposium “Antibiotikaresistenz in der Lebensmittelkette” (BfR) 2013.
Abstract
Schmithausen, R., Schulze-Geisthövel, S., Stemmer, F., Bierbaum, G., Hörauf, A., Bekeredjian-Ding, I. & B. Petersen (2013): Horizontal two-step monitoring of the prevalence of MRSA and ESBL in association with antibiotic usage in pig production chain.
Symposium “Antibiotikaresistenz in der Lebensmittelkette” (BfR) 2013.
Dissertationen
Klauke, T. (2013): Risk based approach towards more sustainability in European pig production.
Hochschulserver ULB Bonn.
Pinior, B. (2013): Application of models for safeguarding the milk supply chain.
Hochschulserver ULB Bonn.
Slütter, S. (2013): Approach to use the Engage Exchange Model for information management in crisis communication and animal disease control.
Hochschulserver ULB Bonn.
Düsseldorf, S. (2013): Concept of key performance indicators controlling consumer oriented quality and herd health management in a Bavarian pork chain.
Hochschulserver ULB Bonn.