Publikationen 2012
Stand Dez 2012
Zeitschriftenbeitrag
Bruckner S., Albrecht A., Petersen P. & J. Kreyenschmidt (2012):
A predictive shelf life model as a tool for the improvement of quality management in pork and poultry chains
Food Control, Vol. 29, S. 451-460, doi:10.1016/j.foodcont.2012.05.048
Bruckner S., Albrecht A., Petersen P. & J. Kreyenschmidt (2012):
Influence of cold chain interruptions on the shelf life of fresh pork and poultry
International Journal of Food Science and Technology , Vol. 47, No. 8, , S. 1639-1646, doi:10.1111/j.1365-2621.2012.03014.x
Bruckner S., Albrecht A., Petersen P. & J. Kreyenschmidt (2012):
Characterization and Comparison of Spoilage Processes in Fresh Pork and Poloutry
Journal of Food Quality, Vol 35, No. 5, S. 372-282, doi: 10:1111/j.1745-4557.2012.00456.x
Düsseldorf S. (2012):
Auslöser für eine schlechte Mastleistung finden sich Schlachthofblut.
Mitteilungen der Erzeugergemeinschaft Südostbayern e.G., 08/2012
Düsseldorf S. (2012):
Die Schlachthofblutuntersuchung ermöglicht Rückschlüsse auf die Auslöser von Lungenbefunden!
Mitteilungen der Erzeugergemeinschaft Südostbayern e.G, 09/2012
Düsseldorf S. (2012):
Viele Lungenbefunde gleich schlechtere Mastleistung
Mitteilung der Erzeugergemeinschaft Südostbayern e.G.
Düsseldorf S. (2012):
Mit der Schlachtblutuntersuchung wird Licht ins Dunkel gebracht!
Mitteilungen der Erzeugergemeinschaft Südostbayern e.G.
Düsseldorf S. (2012):
Schlechte Mastleistung bei häufigem Antikörpernachweis
Mitteilungen der Erzeugergemeinschaft Südostbayern e.G
Düsseldorf S. & K.H. Steinkühler (2012):
Schweineblut Analyse bringt höhere Erträge
Pro Agrar - Vion Food Group
Düsseldorf S., Böttcher J., Niemeyer H., Heres L. & H. Auer (2012):
Was Schlachtblut aussagt
DLG Mitteilungen - Management Schwein , 07/2012
Fischer J., Brinkmann D., Elsinghorst P.W. & M. Wüst (2012):
Determination of the boar taint compound skatole in meat juice by means of stable isotope dilution analysis–direct immersion–solid phase microextraction–gas chromatography/mass spectrometry
Meat Science
Herbert U., Heres L. & J. Kreyenschmidt (2012):
Vergleich der Qualität von SB Hackfleisch unterschiedlicher Hersteller
Fleischwirtschaft
Pinior B., Konschake M., Platz U., Thiele U., Petersen B., Conraths F.C. & T. Selhorst (2012):
The trade network in the dairy industry and its implication for the spread of contagion
Journal of Dariy Science online, Vol. 86, No. 11, S. 6351–6361, doi:10.3168/jds.2012-5809
Pinior B., Platz U., Ahrens U., Petersen B., Conraths F. & T. Selhorst (2012):
The German Milky Way: trade strucurte of the milk industry and possible consequence of a food crisis
Journal on Chain and Network Science, Vol. 12 , S.25-39
Schulze-Geisthöve S., Klauke T., Jaeger F., Hamer M. & B. Petersen (2012):
Vergleichende Strukturanalysen zur Charakterisierung von typischen Ursachenkomplexen für Verhaltensanomalie wie Schwanzbeißen beim Schwein innerhalb unterschiedlicher Haltungs- und Managementsystemen
Nutztierpraxis aktuell , Vol. 41 , S. 12-17
Schulze-Geisthövel S. & M. Steinmann (2012):
Wie sind die Alternativen zu bewerten?
Fleischwirtschaft , Vol. 92 , S.14-20
Schulze-Geisthövel S., Steinmann M., Tillkorn T., Brings D., Trenkel H. & E. Berg (2012):
Ebermast: Rechenen sich Alternativen besser?
top agrar, 09/2012, S. 28-32
Buchbeitrag, Sammelband, Proceedings
Kreyenschmidt J. (2012):
Cold Chain Management
Behrs Jahrbuch für die Lebensmittelwirtschaft, Behr´s Verlag Hamburg,, S.109-116
Kreyenschmidt J. & R. Ibald (2012):
Modeling Shelf Life Using Microbial Indicators
M.C. Nicoli: Shelf life assessment of food, Taylor and Francis, NY USA,, S. 127-163
Lang J. & B. Petersen (2012):
AMOR – Mutuale Prüfstrategien in komplexen Kunden- und Lieferantenbeziehungen der Agrar- und Ernährungswirtschaft
GQW-Jahrestagung 2012
Mack M., Fecke A., Kockelkoren M. & J. Kreyenschmidt (2012):
Implemtierung von Kühlkettensystemen
Nachhaltigkeit und Innovation in der Schweinefleischerzeugung: Kooperation zwischen Wissenschaft und Wirtschaft,, S. 63-66
Petersen B. (2012):
Instrumente für das RISikomanagement von privaten und staatlichen Organisationen im Agrar- und Ernährungssektor, Tagungsband 2. IRIS-Workshop. 26.-27.03.2012 in Berlin. Unter Mitarbeit von R. Schmithausen.
Raab V., Petersen B. & J. Kreyenschmidt (2012):
Ein multikriterieller Entscheidungstool zur Verbesserung des Kühlkettenmanagements in Fleisch erzeugenden Ketten
M Clasen, G. Fröhlich, H. Bernhardt, K. Hildebrand & B. Theuvsen(Eds.): Vol 194 Lecture Notes in Informatics (LNI) - Proceedings, Informationstechnologie für eine nachhaltige Landwirtschaft. Fokus: Forstwirtschaft. Referate der 32. GIL-Jahrestagung Bonn: Köllen, S.231-234
Van der Wolf P., Schulte-Wülwer J., Ibald R., Mack A., Ehlers J., Klees S., Klauke T., Heckrath G., Heres L., Hanssen M. & G. Berns (2012):
Internet based checklist for the risk assessment of Salmonella contamination in finishing pig herds, abattoirs and cutting plants
Proceeding ESPHM 2012
Wilke T., Belaya V. & B. Pinior (2012):
How to Measure Food Safety? A review of Relevant Literature.
U.Rickert & G. Schiefer ( Eds.), Proceedings in System Dynamics and Innovaton in Food Networks 2012, S. 61–83
Wilke T., Welsch W., Slütter S. & B. Petersen (2012):
Anwendung von BPMN 2.0 zur Analyse von qualitätssichernden Prozessen in der Milch erzeugenden Kette
M Clasen, G. Fröhlich, H. Bernhardt, K. Hildebrand & B. Theuvsen(Eds.): Vol 194 Lecture Notes in Informatics (LNI) - Proceedings, Informationstechnologie für eine nachhaltige Landwirtschaft. Fokus: Forstwirtschaft. Referate der 32. GIL-Jahrestagung Bonn: Köllen, Vol. 194
Konferenzbeitrag auf CD-ROM oder Website
Lang J., & Petersen B. (2012a). AMOR – improving inspection strategies in agri-food supply chains. 22nd Annual IFAMA World Forum and Symposium, "The Road to 2050: The China Factor", Shanghai, China, June 11-14, 2012. Available at: https://www.ifama.org/events/conferences/2012/cmsdocs/Symposium/PDF%20Symposium%20Papers/608_Paper.pdf
Lehnert S., Luning P., Bruckner S., Gawron J. & K. Weltring (2012a). QUARISMA – Joint Model for Academic Quality Management Qualification in Food Chains. 22nd Annual IFAMA World Forum and Symposium, "The Road to 2050: The China Factor", Shanghai, China, June 11-14, 2012. Available at: https://www.ifama.org/events/conferences/2012/cmsdocs/Symposium/PDF%20Symposium%20Papers/638_Paper.pdf
Slütter S., Wilke T.,Pinior B., Breuer O. &B. Petersen (2012):
Support in crisis coummunication by forming a strategic alliance in information management on the example of the German pork production chain
Conference-CD-ROM der Food Safety Management Conference, 19.-21.06.2012 Chipping-Campden, UK
Wilke T., Lang J., Oosterkamp E., Bondt N. & C. van Wagenberg (2012):
Cross-border issues arising from supply chain meat nspection systems in the pig sector in Germany an the Netherlands
Conference-CD-ROM der Food Safety Management Conference, 19.-21.06.2012 Chipping-Campden, UK
Abstract
Belaya V.& B. Pinior (2012):
Economic assessment of food safety improvement in supply chains: clarification of conceptual issues
10th Wageningen International Conference on Chain and Network Management 23-25 May, Wageningen, Netherlands
Düsseldorf S., Janowetz B., Niemeyer H., Petersen B., Böttcher J.& L. Heres (2012):
Correlation between antibodies in pig slaughterhouse blood and KPIs
13th International Symposium on Veterinary Epidemiology and Economics 20.-24.08.2012 Maastricht, NL
Düsseldorf S.,Janowetz B., Ziegler M., Melzig C., Niemeyer H., Petersen B., Böttcher J.& L. Heres (2012):
Schlachthofblut als aussagekräftige Informationsquelle zur Detektion von Atemwegserkrankungen bei Mastschweinen
Tagungsband DACH Epidemiologietagung 2012
Pinior B. (2012):
How can high-risk companies be identified and which role takes the trade of food in the spread of food contamination
13. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie 28. – 30. March, Stuttgart
Pinior B., Konschake M., Kolski P., Lentz H., Slütter S.& T. Selhorst (2012):
Optimierungsalgorithmen in der Milchwirtschaft und ein Paradoxon in der Gefahren-Schadenslagen-Berechnung
Deutsche Veterinärmedizinische Gesellschaft, S. 45-47
Schmithausen R., Raab V. & B. Petersen (2012):
MRSA in Mensch, Tier und Lebensmitteln – Eine Übersicht
Aktuel Ernahrungsmed 08/2012 , Ed.4
Schulze-Geisthövel S., Klauke T., Schmithausen R., Wilke T., Lang J. & B. Petersen (2012):
Weiterentwicklung eines eigenverantwortlichen Monitorinkonzeptes im überbetrieblichen Gesundheitsmanagement schweinehaltender Betriebe
Amtstierärztlicher Dienst und Lebensmittelkontrolle, Sonderausgabe 25.-28.09.2012
Slüter S., Wilke T., Pinior B., Breuer O. & B. Petersen (2012):
Support In Crisis Communication By Forming A Strategic Alliance In Information Management On The Example Of The German Pork Production Chain
Food Safety Management Conference 2012, Camden, UK
Slütter S., Crauwels P., Wilke T., Schulze-Geisthövel S., Breuer O.& B. Petersen (2012):
IT support for German-Dutch crisis communication:needs analysis, guidelines and requirements on the example of classical swine fever
A.Stegemann & J. Dewulf (Eds.), Book of Abstracts oft he 13th International Symposium on Veterinary Epidemiology and Economics, Wageningen : Wageningen Academic Publishers
Slütter S., Schulze-Geisthövel S., Pinior B., Wilke T., van der Wolf P. & B. Petersen (2012):
Unterstützung der Krisenkommunikation durch Bildung einer Strategischen Allianz im Informationsmanagement am Beispiel der deutschen Wertschöpfunskette Schwein
DACH Epidemiologietagung 2012- Früherkennung und Überwachung neu auftretender Krankheiten, 5.-7.09.2012 Neuruppin
Wilke T., Düsseldorf S. & B. Petersen (2012):
Factors influencing On-Farm-Biosecurity measures: steps towards On-Farm-Biosecurity management
A.Stegemann & J. Dewulf (Eds.), Book of Abstracts oft he 13th International Symposium on Veterinary Epidemiology and Economics, Wageningen : Wageningen Academic Publishers, S. 75
Wilke T., van Wagenberg C., Oosterkamp E., Bondt N. & J. Lang (2012):
The broken food chain information: cross border issues of risk-based meat inspection in the pig sector in Germany and the Netherlands
A.Stegemann & J. Dewulf (Eds.), Book of Abstracts oft he 13th International Symposium on Veterinary Epidemiology and Economics, Wageningen : Wageningen Academic Publishers, S. 198
Poster
Pinior B. (2012):
How can high-risk companies be identified and which role takes the trade of food in the spread of food contamination
13. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie 28. – 30. March, Stuttgart
Pinior B.& T. Selhorst (2012):
Trade structures as spread catalyst of agents? Investigation of trade patterns in the German dairy industry
Food Safety Conference 21-23 February, Dubai, United Arab Emirates.
Schmithausen R., Schulze-Geisthövel S., Hamer M., Raab V.& B. Petersen (2012):
Interdisziplinäre Forschung und Wissenstransfer bezüglich der Problematik eines multiresistenten Zoonoseerregers
Posterpräsentation auf der VDOE –Tagung 2012
Slütter S., Schulze-Geisthövel S., Wilke T., van der Wolf P. & B. Petersen (2012):
Maßnahmen zur Früherkennung und Bekämpfung der Schweinepest in Deutschland und den Niederlanden im Vergleich
DACH Epidemiolgietagung 2012 – Früherkennung und Überwachung neu auftretender Krankheiten, 5.-7.09.2012 Neuruppin
Wilke T., Düsseldorf S. & B. Petersen (2012):
Identifikation von Verhaltensmustern hinsichtlich der Umsetzung von On-Farm-Biosecurity Maßnahmen in der Schweinehaltung
DACH Epidemiologietagung 2012, 05.-07.09.2012 Neuruppin
Wilke T., Düsseldorf S. & B. Petersen (2012):
Factors influencing On-Farm-Biosecurity measures: steps towards On-Farm-Biosecurity management
13th International Symposium on Veterinary Epidemiology and Economics 20.-24.08.2012 Maastricht, NL
Wilke T., Schulze-Geisthövel S. & B. Petersen (2012):
Public Private Approach to Make Food Chains Resilient to Bioterrorist Attacks
7th Security Research Conference, Future Security 2012, Bonn
Vortrag
Belaya V.& B. Pinior (2012):
Economic assessment of food safety improvement in supply chains: clarification of conceptual issues
10th Wageningen International Conference on Chain and Network Management 23-25 May, Wageningen, Netherlands
Belaya V., Hansen H. & B. Pinior (2012):
Measuring the costs of foodborne deseases: A review and classification of the literature
52. Jahrestagung der GEWISOLA „Herausforderungen des globalen Wandels für
Düsseldorf S.,Janowetz B., Ziegler M., Melzig C., Niemeyer H., Petersen B., Böttcher J.& L. Heres (2012):
Schlachthofblut als aussagekräftige Informationsquelle zur Detektion von Atemwegserkrankungen bei Mastschweinen
DACH Epidemiolgietagung 2012 – Früherkennung und Überwachung neu auftretender Krankheiten, 5.-7.09.2012 Neuruppin
Herbert U., Mack M., Rossiant S.& J. Kreyenschmidt (2012):
Transport, Cool Chain and Packing
ISTA European Symposium 2012, 6.-7.11.2012 Dortmund
Herbert U. & J. Kreyenschmidt (2012):
Optimising shelf life by using innovative packaging solutions
Vortrag: 2nd International Summer School Kulmbach
Kreyenschmidt J. (2012):
Intelligente Verpackung – neue Wege der Informationsbereitstellung
19. Ernährungsfachtagung „Lebensmittelverpackung 27.09.2012“, Hohenheim
Kreyenschmidt J. (2012):
Time-Temperature Indicator. State oft he art and future developments
Temperature Controlled Logistic Forum im Rahmen der AnugaFoodTec 28.03.2012 Köln
Kreyenschmidt J. (2012):
A consequent cool chain – backbone for minimally processed food
EFFoST Symposium “innovations in food processing and product development” 26.03.2012 Köln
Kreyenschmidt J., Grebitus C., Ilg Y.,Roosen J.& H.H. Jensen (2012):
Increasing Food Quality, Safety and Convenience and Reducing Food Waste through Innovative Meat Packing
AAEA Annual Meeting 12.-14.08.2012, Seattle
Lang J., & Petersen B. (2012a):
AMOR – improving inspection strategies in agri-food supply chains.
22nd Annual IFAMA World Forum and Symposium, Session MANAGEMENT OF FOOD AND AGRIBUSINESS FIRMS. Shanghai, China, 11.6.2012.
Lehnert S., Luning P., Bruckner S., Gawron J. & K. Weltring (2012a):
QUARISMA – Joint Model for Academic Quality Management Qualification in Food Chains.
22nd Annual IFAMA World Forum and Symposium, Session HUMAN CAPITAL DEVELOPMENT TO MEET AGRIBUSINESS NEEDS. Shanghai, China, 11.6.2012.
Mack M., Fecke A., Kockelkoren M.& J. Kreyenschmidt (2012):
Optimizing temperature monitoring in pork supply chains
Q-Pork Chains Final Conference “Sustainable and Diversivied Pork Chain: From Science zu Practice, Oktober 2011, http://www.q-porkchains.org/news/Conference/conference/programme/presentations.aspx
Pinior B. (2012):
The spread of contamination milk: Identification of high-risk companies and the vulnerability of communities
Food Safety Management Conference, 19-20 June 2012 Campden BRI, United Kingdom (UK).
Raab V. (2012):
Ein multikriterieller Entscheidungstool zur Verbesserung des Kühlkettenmanagements in Fleisch erzeigenden Ketten
32. GIL Jahrestagung: Informationstehnoloie für eine nachhaltige Landwirtschaft. 29.2-1.3. 2012
Schulze-Geisthövel S. (2012):
Weiterentwicklung eines eigenverantwortlichen Monitorinkonzeptes im überbetrieblichen Gesundheitsmanagement schweinehaltender Betriebe
53. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der DVG. Garmisch-Partenkirchen
Selhorst T., Pinior B., Konschake M., Lentz H. & P.Kolski (2012):
Can livestock trade network properties facilitate the development of efficient strategies for animal disease prevention?
EE² - Epiwork/Epifor 2nd International Workshop - Facing the Challenge of Infectious Diseases, Pré-Saint-Didier, 18-20 January, Aosta, Italy
Slütter S. (2012):
Support In Crisis Communication By Forming A Strategic Alliance In Information Management On The Example Of The German Pork Production Chain
Food Safety Management Conference 2012, Camden, UK
Slütter S. & T. Wilke (2012):
Definierter Datenaustausch zu Optimierung des Krisenmanagements im Bereich der Lebensmittelsicherheit und Tierseuchenbekämpfung: Das Aufschaltungs-Austausch-Modell (AAM) als Projektansatz
IRIS Workshop 2012, 26.-27.03.2012 Berlin
Slütter S., Crauwels P., Wilke T., Schulze-Geisthövel S., Breuer O.& B. Petersen (2012):
IT support for German-Dutch crisis communication:needs analysis, guidelines and requirements on the example of classical swine fever
13th International Symposium on Veterinary Epidemiology and Economics – building bridges, crossing borders 20.-24.08.2012 Maastrich
Slütter S., Schulze-Geisthövel S., Pinior B., Wilke T., van der Wolf P. & B. Petersen (2012):
Unterstützung der Krisenkommunikation durch Bildung einer Strategischen Allianz im Informationsmanagement am Beispiel der deutschen Wertschöpfunskette Schwein
DACH Epidemiologietagung 2012- Früherkennung und Überwachung neu auftretender Krankheiten, 5.-7.09.2012 Neuruppin
Slütter S., Schulze-Geisthövel S., Wilke T., van der Wolf P. & B. Petersen (2012):
Maßnahmen zur Früherkennung und Bekämpfung der Schweinepest in Deutschland und den Niederlanden im Vergleich
DACH Epidemiolgietagung 2012 – Früherkennung und Überwachung neu auftretender Krankheiten, 5.-7.09.2012 Neuruppin
Slütter S., Wilke T., Pinior B., Breuer O. &B. Petersen (2012):
Support in crisis coummunication by forming a strategic alliance in information management on the example of the German pork production chain
Food Safety Managemant Conference 19.-20. June Campden, UK
Wieder J., Bondt N., Funke S., Oosterkamp E., Sancken N., van Wagenberg C., Wendt M., Wilke T. &B. Petersen (2012):
Weiterentwicklung der risikobasierten Fleischuntersuchung in der deutsch-niederländischen Grenzregion – das SafeGuard Projekt
53. Arbeitstagung des Arbeitsgebietes Lebensmittelhygiene der DVG. Garmisch-Partenkirchen
Wilke T., van Wagenberg C., Oosterkamp E., Bondt N.& J. Lang (2012):
The broken food chain information: cross border issues of risk-based meat inspection in the pig sector in Germany and the Netherlands
13th International Symposium on Veterinary Eidemiology and Economics 20.-24.08.2012 Maastricht, NL
Wilke T., Welsch W., Slütter S. & B. Petersen (2012):
Anwendung von BPMN 2.0 zur Analyse von qualitätssichernden Prozessen in der Milch erzeugenden Kette
32. GIL Jahrestagung: Informationstehnoloie für eine nachhaltige Landwirtschaft. 29.2-1.3. 2012
Wilke T.,Lang J., Petersen B., Oosterkamp E., Bondt N. & C van Wagenberg (2012):
Cross-border issues arising from supply chain meat inspection systems in the pig sector in Germany and the Netherlands
Food Safety Management Conference, 19 - 21.06.2012, Chipping-Campden, UK
Wilke, T., Belaya V. & B. Pinior (2012):
How to measure food safety? A review of relevant literature
International 6th European Forum on Innovation and System Dynamics in Food Networks, Innsbruck, Austria